• În 2005 se afla în renovare, iar proprietara, Orha Lívia, avea de gând să amenajeze spațiul pentru oaspeți, aflați în vacanță, însă nu există date cu privire la finalizarea acestei dorințe.

  • În sala cu tavan cu grinzi de lemn, se observă pictura inspirată din istorie a lui Varga Nándor Lajos.

  • Castelul a fost construit la dorința lui Bethlen Miklós, între anii 1667-1683. Pe vremuri, clădirea era apărată de un zid de piatră, 5 bastioane și un șanț de apărare cu apă. În anul 1719 aici s-a căsătorit fiica lui Bethlen Miklós, Ágnes, cu baronul Kemény Zsigmond. În anul 1856 castelul a devenit proprietatea familiei Bruckenthal. Baronul a renovat clădirea și a înființat o școală de agricultură aici.

  • După o înregistrare din 1748, pe locul castelului actual se afla un conac, această clădire fiind probabil predecesorul castelului actual. Castelul Tholdalgi a fost construit în anii 1890 în stil clasicist. Constructorul castelului cu mansardă şi cu faţada cu coloane a fost Zsigmond Toldalagi I. (1766–1847). Aici a născut şi fiica cea mare a proprietarului, Katalin (1800–1860) şi unul dintre fiii săi, Mihály VII. (1817–1876).

  • Proprietarii au redobândit proprietatea în anul 1992. Pe atunci clădirea era jefuită complet, nu avea nici uși, nici ferestre. Proprietarul de azi, Nagy Tamás a reînnoit complet conacul.

  • Construcția castelului în stil eclectic cu trei etaje a fost comandată de către groful Károlyi Tibor și Dégenfeld-Schönburg Emma. Original, castelul era prevăzut cu un acoperiș cu două ape, însă acesta a fost modificat în stil romantic în 1914.

  • Caracterul baroc al clădirii se datorează în primul rând arcadelor semicirculare ale coridorului situat de-alungul faţadei de vest. Dinspre curte, coridorul cu arcade este prevăzut cu parapet, străpuns în mai multe axe de intrări flancate cu montanți din piatră cioplită. Aceste intrări sunt rezultatele unor modificări realizate în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

  • Primul castel fortificat a fost construit de Gálfi, iar în 1742 contele István Mikes al II-lea (1708–1761) a construit aici, folosind elementele arhitecturale ale vechiului castel, un castel în stil baroc. În octombrie 1848 reședința a fost distrusă de trupele lui Simion Prodan, iar în 1854 a cumpărat castelul de la Benedek Mikes IV contele Imre Mikó de Hídvég (1805–1876), vărul lui Benedek. Noul proprietar a reconstruit castelul după planurile arhitectului clujean Anton Kagerbauer în stil neogotic, de inspiraţie romantică.